Jonger dan 18

Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen doen of wil je direct met een van onze coaches uit jouw regio spreken? Wij zijn er voor jou!

Contact

Jonger dan 18

Wat kan het RBL voor jou doen?

Het RBL is er voor jou! Jouw succes op school bepaalt voor een groot deel je toekomst. Verzuim en voortijdig schoolverlaten kunnen je ontwikkeling in de weg staan, wat de aanleiding ook is. Daarom is jouw aanwezigheid op school onze belangrijkste zorg. We werken daarbij samen met de school, je ouders en als dat nodig is met andere organisaties.
 

Wat betekent de leerplicht?

In Nederland ben je leerplichtig vanaf de eerste dag van de maand na je 5e verjaardag, tot het einde van het schooljaar waarin je 16 bent geworden. De Leerplichtwet is een middel om het recht op onderwijs te beschermen. Als je verzuimt, is dat vaak een signaal dat er iets niet in orde is. Misschien heb je problemen op school of thuis.
 

Verzuim je meer dan 16 uur in 4 weken, dan neemt je school contact op met een van onze leerplichtambtenaren. Die gaat in gesprek met jou en/of je ouders om te onderzoeken wat er aan de hand is. En vooral wat er nodig is om het verzuim te stoppen.
 

Wat is de kwalificatieplicht?

Als je 16 bent geworden, stopt de leerplicht. Heb je op dat moment nog geen startkwalificatie (diploma havo, vwo of mbo 2 of hoger), dan geldt voor jou de kwalificatieplicht. Dat betekent dat je nog twee jaar kunt rekenen op onze hulp bij het behalen van je startkwalificatie, en ook dat je in veel gevallen nog gewoon onderwijs moet volgen. Zo willen we je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
 

Niet op school en dan?

Een gemiste les is een gemiste kans. Als je spijbelt of vaak te laat komt, is de kans groot dat je achteropraakt. Op de langere termijn loop je, als je vaak spijbelt, meer risico de school zonder diploma te verlaten. Dat maakt je start op de arbeidsmarkt een stuk lastiger. Daarom doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw schooltijd goed verloopt.
 

Bij regelmatig verzuim of te laat komen heb je een grote kans dat wij je uitnodigen voor een gesprek met de consulent leerrecht. Als je verzuimt omdat je problemen hebt op school of thuis gaan we op zoek naar een oplossing. Natuurlijk betrekken we daarbij ook je school. Dat doen we ook als je ongewild thuis komt te zitten.