Je bent hier: Home >> RBL >> Over het RBL >> Trajectbegeleider

Trajectbegeleider

Wat doet een trajectbegeleider?

Het doel van de trajectbegeleiders is om ervoor te zorgen dat alle jongeren van 12 tot 23 jaar op de een of andere manier aan de samenleving kunnen deelnemen. Het liefst doordat je een opleiding volgt die opleidt tot een startkwalificatie zodat je een stevige positie op de arbeidsmarkt hebt. Een startkwalificatie houdt in dat je een diploma hebt op Havo- of VWO-diploma of een MBO-diploma op niveau 2. Als het niet lukt om naar school te gaan wordt er samen met je bekeken wat er dan wel mogelijk is. Bijvoorbeeld werken en leren. 

Wanneer nemen we contact met je op?

Het RBL wil dit goed doen en zorgt er daarom voor dat iedere jongere zonder startkwalificatie in beeld is:

  • Als het niet goed met je gaat op school en je veel verzuimt.
  • Als je wilt stoppen met je school/opleiding zonder een startkwalificatie.
  • Als je al eerder zonder startkwalificatie gestopt bent met school en hulp nodig hebt bij je terugkeer naar school.

Wanneer dit het geval is nemen we contact met je op. We bellen of komen wanneer nodig langs om je te kunnen spreken. We kijken dan samen wat er aan de hand is: Hoe komt het dat het niet goed gaat, wat moet er veranderen? We zoeken samen naar oplossings- en plaatsingsmogelijkheden voor je. In eerste instantie wordt gekeken naar mogelijkheden bij onderwijsinstellingen. Als je eenmaal bent begonnen met een opleiding of werk dan volgen we je nog een tijdje om te kijken of alles goed gaat. 

Samenwerking

De RBL-consulent/trajectbegeleider werkt veel samen met andere organisaties om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om je opleiding af te maken of om aan een opleiding te beginnen. Ook als het misloopt op school zijn we er om je te helpen.

Zelf contact opnemen bij problemen

Meestal neemt de school contact op met het RBL. Maar jijzelf of je ouders kunnen zelf ook contact opnemen met de RBL-consulent/trajectbegeleider. Verzuim je vaak of zijn er problemen thuis? Met goede hulp kunnen veel problemen worden opgelost. Hoe eerder je het RBL benadert, hoe sneller problemen kunnen worden aangepakt. Aarzel dus niet om contact op te nemen met het RBL.