Je bent hier: Home >> Jongeren >> 18 tot 23 jaar >> Na het voortgezet onderwijs

Na het voortgezet onderwijs

Na het voortgezet onderwijs

Het vmbo is een voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs, het mbo. Vanuit het vmbo moet je overstappen naar een vervolgopleiding. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Regelmatig 'struikelen' jongeren bij deze overstap. De kans om voortijdig schoolverlater te worden is dan groot. Om dit te voorkomen is het belangrijk om in gesprek te gaan met je decaan op het vmbo. Iedere school heeft minstens één decaan en die heeft inzicht in het proces van de overstap van vmbo naar mbo. Een decaan kent de leerlingen ook en kan daarom goed inschatten wat je het beste kunt doen of waarvoor je het beste kunt kiezen. Het is daarom verstandig om bij het doorstromen naar het mbo advies te vragen aan je decaan.

Voorlichtingsdagen

De meeste scholen organiseren voorlichtingsdagen, vaak zijn die in februari. Hou dit in de gaten en laat je helpen bij je keuze. Pak elke kans!
Met een mbo-diploma op niveau 2, een havo-diploma of een vwo-diploma heb je je startkwalificatie behaald en wordt je niet meer benaderd door het RBL. Je kunt ervoor kiezen om te gaan werken of om een vervolgopleiding te volgen, bijvoorbeeld hoger beroepsonderwijs (hbo) of wetenschappelijk onderwijs (wo).